Wetgeving Nederland

Wetgeving Nederland

De wetgeving Nederland is in juli 2014 aangepast. Let dus goed op als je in 2014 vuurwerk gaat kopen. De belangrijkste wijziging is de afsteektijd. Vroeger mochten we op 31 december vanaf 10.00 uur vuurwerk afsteken. In 2014 is dat voor het eerst pas vanaf 18.00 uur.

Vuurwerk kopen

Verkoopdagen

In Nederland is in de wet bepaald dat we vuurwerk mogen kopen op 29, 30 en 31 december. Mocht een van die dagen op een zondag vallen dan kunnen we op die dag geen vuurwerk kopen, maar start de verkoop wel een dag eerder. Namelijk al op 28 december. Zo zijn er dus altijd drie verkoopdagen. In 2015 zijn de verkoopdagen 29, 30 en 31 december.

Minimum leeftijd vuurwerk kopen

Vanaf 12 jaar is het toegestaan om vuurwerk te kopen, maar je mag dan nog niet alle soorten vuurwerk kopen. Welk vuurwerk je precies mag kopen hangt er vanaf of je 12, 16 of 18 jaar bent. Op de verpakking van het vuurwerk kan je zien hoe oud je moet zijn. Welk soort vuurwerk je vanaf welke leeftijd kan kopen staat in de tabel.

leeftijdstabel kopen vuurwerk

Hoeveel vuurwerk mag je hebben?

Volgens de Nederlandse wetgeving mag je maximaal 25 kilo vuurwerk per persoon kopen. Maar je mag ook niet meer dan 25 kilo per voertuig vervoeren of in huis hebben. Een gezin met vier personen mag dus ook niet meer dan 25 kilo in huis hebben. Of met meer mensen in één auto het vuurwerk ophalen heeft ook geen zin, want dan heb je ook teveel in de auto.

 

Vuurwerk afsteken

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vanaf 2014 mag je vuurwerk pas afsteken vanaf 31 december om 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 2:00 uur ‘s nachts. Vroeger mocht je vuurwerk al afsteken vanaf 10:00 uur, maar vanwege overlast van illegaal vuurwerk heeft de wetgever dit aangepast.

Boete voor afsteken illegaal vuurwerk

Je mag alleen vuurwerk afsteken dat wettelijk is toegestaan. Steekt je illegaal vuurwerk af? Dan kan je een boete krijgen. En die boetes zijn niet mis, dus doe het niet!

 

Comments are closed.