Veilig afsteken

Tips voor veilig vuurwerk afsteken

Ieder jaar gebeuren er helaas weer ongelukken met vuurwerk. In bijna alle gevallen komt dat doordat degene die het vuurwerk afsteekt niet voorzichtig genoeg is. Dat is niet alleen gevaarlijk voor hem zelf, maar ook voor de mensen die naar het vuurwerk staan te kijken. Veel vuurwerkslachtoffers zijn namelijk omstanders. Wil jij voorkomen dat er iemand door jouw schuld gewond raakt? Volg dan deze tips en verklein de kans dat het fout gaat!

Voordat je gaat afsteken

Het veilig afsteken van vuurwerk begint eigenlijk al nog voordat je het vuurwerk hebt aangeraakt. Let in ieder geval op de volgende punten:

Veilig afsteken - vuurwerkbril

 1. Denk goed na over waar je gaat afsteken
  Is het niet te druk waar je gaat afsteken? Want hoe meer mensen er zijn, hoe groter de kans dat iemand niet oplet.
 2. Zet een vuurwerkbril op
  Een vuurwerkbril lijkt misschien niet stoer, maar dat is hij juist wel! Je laat zien dat jouw ogen belangrijk zijn.
 3. Bewaar het vuurwerk op een veilige plek
  Stop vuurwerk nooit in broekzakken of jaszakken. Als er een vonkje bijkomt krijg je het nooit op tijd uit je zakken.

 

Tijdens het afsteken

Goede voorbereidingen getroffen? Helemaal super, nu kan je lekker gaan afsteken. En ook daar hebben we een paar tips voor je:

veilig afsteken - vuurwerkgrip

 1. Gebruik altijd een aansteeklont
  Een aansteeklont blijft lang branden en hoef je niet steeds opnieuw aan te steken. Omdat er geen vlam is kan het ook niet gebeuren dat je het vuurwerklontje per ongeluk in het midden aansteekt. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!
 2. Zet het vuurwerk goed vast
  Het kan altijd gebeuren dat het vuurwerk omvalt. Zet het daarom vast tussen stenen of koop een zogenaamde vuurwerkgrip. Dit is een klem waar je het vuurwerk in kan zetten (zie foto).
 3. Zet een vuurpijl in een verzwaarde fles of in een in de grond geslagen buis
  Door een fles zwaarder te maken met zand of water zorg je er voor dat de fles niet om kan vallen. En door een buis in de grond te slaan zorg je er ook voor dat de pijl recht omhoog gaat.
 4. Steek vuurwerk dat niet afgaat niet opnieuw aan
  Veilig afsteken betekent ook dat je vuurwerk dat niet afgaat niet opnieuw aansteekt. Het lontje is namelijk een stuk korter geworden en het vuurwerk gaat dan veel sneller af.
 5. Neem voldoende afstand
  Vuurwerk is nog mooier als je er niet bovenop staat. En het is nog veiliger ook. Vaak adviseren we minimaal 7 meter, maar meer afstand kan nooit kwaad.

 

Na het afsteken

Nadat we veel plezier van ons vuurwerk hebben gehad, moeten we het ook opruimen. Want wie rommel maakt, ruimt het ook zelf op toch? Zo houden we de buurt netjes en laten wij zien dat we weten wat de regels zijn.

Comments are closed.