Soorten vuurwerk

Soorten vuurwerk in Nederland

In Nederland hebben we veel verschillende soorten vuurwerk en bijna net zo veel manieren om het vuurwerk in te delen. Mensen die veel met vuurwerk bezig zijn praten vaak over categorieën vuurwerk. Dat klinkt heel interessant, maar voor de gewone consument niet heel belangrijk. Wij kijken liever naar wat wij in de winkel kunnen kopen. En dat is een heleboel! Hieronder een korte beschrijving van de meest bekende soorten vuurwerk.

FonteinFontein

De naam van een fontein zegt het al. Het lijkt erg op de fontein die je soms in vijvers ziet staan. Vanuit de bovenkant spuit het vuurwerk de lucht in. Vaak zitten er verschillende kleuren en effecten in, maar het vuurwerk vliegt niet de lucht in, zoals bijvoorbeeld bij een cake (zie hieronder). Een fontein mag niet meer dan 200 gram pyrotechnische stoffen of preparaten bevatten (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk). Hier bedoelen ze mee dat alles wat het effect veroorzaakt niet meer dan 200 gram mag zijn. Dus niet meer dan 200 gram kruit.

 

Soorten vuurwerk - Cake

Cake

Een cake is vuurwerk waarbij meerdere schoten de lucht in gaan. Andere namen voor een cake zijn een Batterij of een Pot. Cakes zijn er in allerlei vormen en maten, maar de bekendste zijn de Waaier (waarbij het effect op verschillende plekken in de lucht te zien is) en de I-shape (waarbij het effect iedere keer op ongeveer dezelfde plek te zien is). Een Cake mag in Nederland maximaal 500 gram kruit bevatten (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk).

 

 

Soorten vuurwerk - rotjesKnalvuurwerk

Knalvuurwerk is er in Nederland in allerlei soorten en maten. Meestal noemen we ze rotjes, muggenscheetjes of kanonslagen. Het geluid gebruikten ze vroeger om boze geesten te verjagen. Soms heeft de fabrikant veel rotjes aan elkaar zitten die afgaan als je een lontje aansteekt dat langs alle rotjes loopt. Dit heet een matje. Knalvuurwerk mag maximaal 2,5 gram zwart buskruit bevatten (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk)

 

 

Romeinse kaarsRomeinse kaarsen (verboden sinds 2015)

Romeinse kaarsen lijken een beetje op een buis. En dat is het eigenlijk ook. In een papieren koker zitten kleine bolletjes die er een voor een uitkomen. Vaak zijn het een soort lichtkogels die recht omhoog gaan. Meestal maakt dit bijna geen geluid en zie je dus alleen de prachtige kleuren van het vuurwerk.

 

 

Soorten vuurwerk  - grondbloemen

Grondbloemen

Grondbloemen draaien vlug rond op de grond en wisselen daarbij vaak van kleur. Door dat snelle draaien lijken ze op een bloem. Vandaar de naam. Het is belangrijk om voldoende afstand te nemen, omdat ze vaak over de grond ‘dansen’. Maximaal 8 gram kruit per grondbloem is toegestaan (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk)

 

 

VuurpijlVuurpijlen

De vuurpijl kennen we allemaal. Deze gaat recht omhoog en komt dan op grote hoogte tot ontploffing. Vaak in allerlei mooie kleuren, maar er zijn ook pijlen die alleen maar knallen. Een vuurpijl mag in Nederland maximaal 40 gram kruit bevatten. Dit kruit wordt zowel gebruikt om de pijl de lucht in te krijgen als voor het effect. Een vuurpijl mag maximaal 40 gram kruit bevatten (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk).

 

 

Soorten vuurwerk - singleshotSingle shot

Een Single Shot is eigenlijk een hele kleine cake. Er komt namelijk maar één schot uit. En net als bij een vuurpijl komt deze hoog in de lucht tot ontploffing. Een single shot heeft tot maximaal 25 gram aan kruit (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk).

 

 

Fop & Schertsvuurwerk knetterkegelsFop & Schertsvuurwerk

Fop & Schertsvuurwerk is vuurwerk waar heel weinig kruit in zit. Dit vuurwerk mag je het hele jaar door kopen en afsteken! Erg leuk als je van vuurwerk wilt genieten bij bijvoorbeeld een verjaardag. Zoek maar eens op internet en dan kan je vast wel winkels in de buurt vinden waar je dit kan kopen. Wat er allemaal onder fop & schertsvuurwerk valt kan je lezen in (bron: Regeling aanwijzing consumenten- en Theatervuurwerk)

Comments are closed.